Sosyal Medya

Dünya

Kerimov’un koltuğu için iki grup çarpışmaya başladı

Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov’un beyin kanaması geçirdiği ve öldüğü iddialarına ailesinden yoğun bakımda açıklaması gelirken, ülkenin gelecekteki başkan adaylığı için iki grup arasında keskin bir mücadele başladı



Özbekistan Devlet BaÅŸkanı Ä°slam Kerimov’un hastaneye kaldırılması ve onun saÄŸlık durumu etrafındaki söylentiler, devlet baÅŸkanın yerine kim geçeceÄŸi sürecini hızlandırdı. Tahminlere göre iki isimden biri cumhurbaÅŸkanlığına gelecek. Bu isimlerden hangisinin baÅŸa geleceÄŸi ise ulusal güvenlik komitesine baÄŸlı. Kerimov'un halefi olarak ismi geçenler ise BaÅŸbakan Åževket Mirziyoyev ve yardımcısı Rustam Ä°noyatov. Hem Åževket Mirziyoyev, hem de yardımcısı Rustam Azimov, Kemirov döneminde uzun yıllar görev yapan ve Kerimov'un güvendiÄŸi siyasetçiler olarak biliniyor.

Şevket Mirziyoyev 2003 yılından bu yana başbakanlıkta bulunurken, Rustam Azimov ise Kerimov'un yakın kadrolarından olarak tanınıyor ve ülkenin banka ve mali sektörlerini yönetiyor.

Rus siyasi analist Yevgeni Minchenko'ya göre, ÅŸu anda ülkede, birbirine düşman iki grup, Kerimov’un koltuÄŸu için mücadele ediyor. Komsomolskaya Pravda gazetesi canlı yayınına baÄŸlanan Minchenko konu ile ilgili ÅŸunları söyledi:

"Özbekistan çok kapalı bir ülke. Burada güç merkezi için yarışan iki grup var: Birincisi güvenlik birimleri, ikincisi Kerimov’un ailesi.

Son yıllarda Kerimov'un ailesi, özellikle büyük kızı Gülnare Kerimova, sosyal ve ekonomik alandaki güçlerini kaybetti, bu gruba yakın birçok insan tutuklandı.”

Rus siyaset analistlerine göre, yeni baÅŸkanlık görevine en güçlü aday, Özbek istihbaratı baÅŸkanı ve aynı zamanda Milli Güvenlik Kurulu baÅŸkanı Rustam Inoyatov. Ancak 70 yaşını geçen Inoyatov, yaÅŸlı olduÄŸu için geri adım atabilir.

Ä°noyatov'dan sonraki en muhtemel adaylar ise çok genç yaÅŸta baÅŸbakan olan Shavkat (Åževket) Mirziyayev ve BaÅŸbakan Yardımcısı Rustam (Rüstem) Azimov.

Ancak Rüstem İnayetov, Kerimov'un iktidarını mümkün kılan Özbek istihbaratı ve derin yapılanmasının beyni. Kimin iktidara geleceğini, İnayetov'un gölgede kalıp uygulayıcının vitrine çıkmasını mı tercih edeceği, yoksa ipleri eline almaya mı karar vereceği belirleyecek gibi duruyor.

Özbekistan Anayasasına göre Kerimov ölürse Senato başkanı üç ay ülkeyi yönetecek ve sonra seçime gidilecek.

RÃœSTEM AZÄ°MOV EV HAPSÄ°NDE!

Kerimov’un haleflerinden biri olarak görünen, aynı zamanda BaÅŸbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanıo olan Rustam Azimov'un geçtiÄŸimiz günlerde ev hapsine alındığı ileri sürülüyor. Bazı kaynaklar ise Azimov'un ev hapsinden de öte tutuklandığını öne sürüyorlar. Ama her iki iddia da henüz doÄŸrulanmadı.

Tutuklanma haberini geçen Rus Regnum ajansı, bu haberin detaylarının netleşmesiğini de belirtmek gereği duydu.

PEKİ MUHTEMEL ADAYLARIN GEÇMİŞİ NASIL?

Åževket Mirziyoyev, tam bir görev adamı olarak biliniyor. 27 yıl boyunca ülkeyi saran istihbarat ve güç aÄŸları ören Kerimov'un uygulayıcı yapımcısı gibi hareket etti. Ve adayların en avantajlı görüneni. Ve kaynaklar tarafından daha Rusya yanlısı olarak niteleniyor.

Rüstem Azimov ise siyasi analistler tarafından daha bir Batı yanlısı olarak görülüyor. 

27 AÄžUSTOS'TAN BU YANA KOMADA

Özbekistan devlet BaÅŸkanı Ä°slam Kerimov’un 27 AÄŸustos geçesi beyin kanaması geçirdiÄŸi ve hastaneye kaldırıldığı bildirilmiÅŸti. Kerimov'un hastaneye kaldırılması, resmi olarak 28 AÄŸustos’ta Bakanlar Kurulu tarafından duyurulmuÅŸtu. Kerimov'un saÄŸlık durumu ile ilgili ilk kez resmi duyuru yapılması, durumun ağır olduÄŸunun bir iÅŸareti olarak algılanış, bazı çevrelerde ise bu açıklama, Kerimov'un öldüğünün bir iÅŸareti olarak görülmüştü

Kerimov ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1990 yılından bu yana geçen son 27 yılına tam bir diktatör olarak damgasını vurmuÅŸtu. Döneminde binlerce muhalifi öldürülmüş, onbinlercesi yurt dışına kaçmak zorunda kalmıştı.  

Özbekistan anayasasına göre, eğer cumhurbaşkanı görev yapamaz durumda olursa, yerine Özbekistan meclis başkanı göreve geçiyor. Bu görevde ise halen Nigmatulla Yoldaşev bulunuyor. Ancak uzmanlar Yoldaşev'in etkili bir kişi olmadığını belirtiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.